Αρτηριακή υπέρταση ονομάζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος. Είναι μια κατάσταση που χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας, διότι σχετίζεται με σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Αποτέλεσμα της αρτηριακής υπέρτασης είναι η εντατικότερη εργασία της καρδιάς για να καταφέρει να κυκλοφορήσει το αίμα στο ανθρώπινο σώμα.
Το ποσοστό ενηλίκων που πάσχουν είναι αρκετά υψηλό με τους περισσότερους να μην το γνωρίζουν. Η συγκεκριμένη πάθηση εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες.
Σε τι οφείλεται η αρτηριακή υπέρταση;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν μπορεί να καθορστεί η αιτία που την προκαλεί, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής. Στις περιπτώσεις που οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση ονομάζεται δευτεροπαθής.
Η ιδιοπαθής υπέρταση μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως:
- Το περιβάλλον
- Η έλλειψη άσκησης
- Η κληρονομικότητα
- Το άγχος
- Η ηλικία: Η αρτηριακή υπέρταση είναι συχνότερη σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
- Η παχυσαρκία
- Η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ
- Το κάπνισμα
- Το φύλο
- Η καθιστική ζωή
- Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού
Παθήσεις που ενοχοποιούνται για την δευτεροπαθή υπέρταση είναι:
- Η νεφρική Νόσος
- Η αποφρακτική άπνοια ύπνου
- Οι συγγενείς καρδιακές βλάβες
- Προβλήματα με τον θυρεοειδή
- Παρενέργειες συγκεκριμένων φαρμάκων
- Προβλήματα επινεφριδίων
- Η προεκλαμψία στην διάρκεια της κύησης
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η αρτηριακή πίεση;
Άτομα με αρτηριακή υπέρταση μπορεί να μην παρουσιάσουν κανένα συμπτώμα. Είναι ζωτικής σημασίας όμως η πίεση να ελέγχεται τακτικά, διότι η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει επιζήμιες επιπλοκές και συνδέεται με σοβαρές παθήσεις.
Συμπτώματα που σχετίζονται με την αρτηριακή υπέρταση είναι:
- Οι πονοκεφάλοι
- Η δυσκολία στην αναπνοή
- Οι ρινορραγίες
- Οι εξάψεις
- Οι ζαλάδες
- Ο πόνος στο στήθος
- Οπτικές αλλαγές
- Το αίμα στα ούρα
- Η έντονη εφίδρωση
- Το άγχος
- Διαταραχές ύπνου
Πώς μπορεί να διαγνωστεί η αρτηριακή υπέρταση;
Η διάγνωση γίνεται με την μέτρηση της πίεσης του αίματος. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τακτικές μετρήσεις για μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Εάν η αρτηριακή πίεση παραμείνει υψηλή, ο ασθενής θα πρέπει να πραγματοποιήσει εξετάσεις όπως:
- Τεστ ούρων
- Εξετάσεις αίματος και έλεγχος χοληστερίνης
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα
- Υπερηχογράφημα της καρδιάς ή των νεφρών
Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων θα βοηθήσουν τον γιατρό να εντοπίσει τυχόν δευτερογενή προβλήματα που μπορεί να προκαλούν την αρτηριακή υπέρταση.
Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η αρτηριακή υπέρταση;
Εάν η αρτηριακή πίεση δεν ρυθμιστεί, αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως η στεφανιαία νόσος, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η αποσυμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Να τονίσουμε πως σε άτομα με αυξημένη πίεση υπερδιπλασιάζεται ο κίνδυνος να προκύψουν ισχαιμικά και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ανεύρυσμα αορτής, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες αμφιβληστροειδούς, εμφάνιση άνοιας.
Αρτηριακή Υπέρταση: Διαχείριση και θεραπεία
Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία που να μπορεί να απαλλάξει τον ασθενή οριστικά από την αρτηριακή υπέρταση. Το άτομο θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να μάθει να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού του. Η θεραπεία διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και καθορίζεται με γνώμονα την ηλικία, τα συνοδά νοσήματα, τις αλλεργίες, την σοβαρότητα της κατάστασης κ.α. Σε πιο σοβαρά περιστατικά ο γιατρός θα χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή με αντιυπερτασικά χάπια, ενώ σε ασθενείς με ελαφριάς μορφή υπέρταση μπορεί να συστήσει αλλαγή στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.
Υπάρχει τρόπος πρόληψης της αρτηριακής υπέρτασης;
Αλλάζοντας ορισμένα πράγματα στην καθημερινότητά μας μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης. Για παράδειγμα διατηρούμε φυσιολογικό σωματικό βάρος, ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, μειώνουμε την κατανάλωση αλατιού και καφέ, αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, διαχειριζόμαστε καλύτερα καταστάσεις που προκαλούν έντονο άγχος.