Οι λοιμώξεις αναπνευστικού μπορεί να οφείλονται είτε σε ιούς είτε σε μικρόβια και αφορούν καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τον κανονικό ρυθμό της αναπνοής. Το αναπνευστικό σύστημα χωρίζεται στο ανώτερο, το οποίο ξεκινά από τους ρινικούς κόλπους και φτάνει στις φωνητικές χορδές και στο κατώτερο, που ξεκινά από τις φωνητικές χορδές και καταλήγει στους πνεύμονες.
Οι λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού αφορούν συνήθως το φάρυγγα, τον λάρυγγα, τις αμυγδαλές και την τραχεία. Προκαλούν αντίστοιχες παθήσεις δηλαδή φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα. Οι λοιμώξεις αυτής της κατηγορίας είναι συνήθως ιογενείς.
Οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους και αναλόγως την ακριβή εντόπιση της λοίμωξης. Έτσι μπορεί να έχουμε βρογχίτιδα ( αφορά τους βρόγχους), πνευμονία (αφορά το παρέγχυμα) ή βρογχοπνευμονία. Η βαρύτητά τους ποικίλει ανάλογα τον παθογόνο οργανισμό που μπορεί να είναι είτε μικρόβιο είτε ιός, και βάση της κλινικής εικόνας που παρουσιάζει ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί νοσοκομειακή νοσηλεία.
Λοιμώξεις αναπνευστικού: Τι είναι η πνευμονία;
Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού και μπορεί να απειλήσει την ζωή του ασθενούς αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Προκαλείται από βακτήρια, ιούς ή μύκητες. Τα κύρια συμπτώματά της είναι η έντονη εφίδρωση, ο πυρετός, ο επίμονος βήχας με πτύελα, το θωρακικό άλγος κατά την αναπνοή, οι μυαλγίες, ο πονοκέφαλος. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά ανάλογα με την σοβαρότητα της πνευμονίας και τον βαθμό ανθεκτικότητας του βακτηρίου.
Ποιες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από λοιμώξεις αναπνευστικού;
Τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα να προσβληθούν από ιούς και να εμφανίσουν λοιμώξεις είναι:
- Τα παιδιά
- Ηλικιωμένοι
- Άτομα με καρδιακή νόσο
- Άτομα με πνευμονικά προβλήματα
- Καπνιστές, έχοντας περισσότερες δυσκολίες για ανάκαμψη
- Άτομα με διαταραχές αναπνευστικού
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται οι λοιμώξεις αναπνευστικού;
Τα συμπτώματα των λοιμώξεων αναπνευστικού είναι ο βήχας, η ρινική συμφόρηση, ο πονόλαιμος, οι μυικοί πόνοι, το αίσθημα κόπωσης, συνήθως χωρίς πυρετό. Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να παρουσιάσουν και πυρετό. Ουσιαστικά τα συμπτώματα δεν διαφέρουν πολύ από αυτά της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος. Κορυφώνονται στην 2 με 3 ημέρα και σταδιακά υποχωρούν. Ο βήχας είναι το μόνο σύμπτωμα που μπορεί να επιμείνει για περισσότερο και να υποχωρήσει πλήρως μετά από 2-3 εβδομάδες.
Πώς μπορούν να διαγνωστούν οι λοιμώξεις αναπνευστικού;
Η διάγνωση τίθεται μέσω κλινικής εξέτασης. Εάν ο γιατρός διαπιστώσει πως η λοίμωξη αφορά την κατώτερη αναπνευστική οδό, μπορεί να συστήσει περαιτέρω έλεγχο μέσω ακτινογραφίας ή αξονικής τομογραφίας για να εξεταστεί η κατάσταση των πνευμόνων. Άλλες εξετάσεις που μπορούν να γίνουν είναι η παλμική οξυμετρία, που μας επιτρέπει να ελέγξουμε την ποσότητα οξυγόνου που εισέρχεται στους πνεύμονες και η συλλογή δείγματος πτυέλου για να ταυτοποιηθεί ο τύπος του ιού ή των βακτηρίων που προκαλούν την ασθένεια.
Πώς αντιμετωπίζονται οι λοιμώξεις αναπνευστικού;
Ο γιατρός θα συστήσει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της λοίμωξης. Εάν υποψιαστεί πως η λοίμωξη είναι βακτηριακής αιτιολογίας, μπορεί να συνταγογραφήσει και αντιβιοτικά.
Πώς μπορούν να προληφθούν οι λοιμώξεις αναπνευστικού;
Σε γενικές γραμμές, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και η επιτυχία στην πρόληψη και την αποτροπή τους επιτυγχάνεται με τις βασικές αρχές των κανόνων υγιεινής. Δηλαδή,
- συχνό πλύσιμο των χεριών
- αποφυγή αγγίγματος των ματιών και του στόματος για να μην μεταφέρουμε μικρόβια
- αποφυγή του καπνίσματος για να μην επιβαρυνθεί το αναπνευστικό σύστημα
- λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής πάντοτε υπό την καθοδήγηση του γιατρού
- σωστή διατροφή