Το ουρικό οξύ είναι ουσία που παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό μέσω της διάσπασης των πουρινών. Οι πουρίνες λαμβάνονται μέσω ορισμένων τροφών ή παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό. Όταν το ουρικό οξύ δημιουργηθεί μεταφέρεται στους νεφρούς, φιλτράρεται και τελικά απομακρύνεται μέσω των ούρων.

Οι μεγάλες ή μικρές συγκεντρώσεις του στο πλάσμα του αίματος, που διαφοροποιούνται κατά πολύ από τις φυσιολογικές τιμές, είναι γνωστές ως υπερουριχαιμία και υποουριαιμία αντίστοιχα. Για να θεωρήσουμε πως οι τιμές είναι αυξημένες θα πρέπει να ξεπερνούν τα 6,8 mg/dl.

Ουρικό οξύ: Πώς συνδέεται με την ουρική αρθρίτιδα;

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση των αρθρώσεων και αποτελεί μια από τις πιο οδυνηρές μορφές αρθρίτιδας. Εκδηλώνεται πιο συχνά στους άνδρες σε ανάλογια 5 προς 1. Η συγκεκριμένη πάθηση οφείλεται στον σχηματισμό κρυστάλλων ουρικού οξεός στην επιφάνεια του χόνδρου και στην απελευθέρωσή τους μέσα στις αρθρώσεις. Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια και προκαλεί πόνο, πρήξιμο, ερυθρότητα, δυσκαμψία και αίσθημα καύσου στις αρθρώσεις. Ξεκινά με μια ευαισθησία και πόνο στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τις φτέρνες, τους αστραγάλους, τα γόνατα, τους αγκώνες κτλ.

Σε τι οφείλεται το υψηλό ουρικό οξύ;

Το ουρικό οξύ είναι προϊόν της μεταβολικής διάσπασης των νουκλεοτιδίων πουρίνης, δηλαδή των πρωτεϊνών στον πυρήνα των κυττάρων, που κυκλοφορεί στο αίμα. Φυσιολογικά αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Όταν όμως ο μηχανισμός απομάκρυνσή του δεν λειτουργεί σωστά, τότε τα επίπεδα του στο αίμα αυξάνονται. Παράγοντες που σχετίζονται με υψηλό ουρικό οξύ είναι:

  • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τροφών πλούσιων σε πουρίνες
  • Τα διουρητικά
  • Η κληρονομικότητα
  • Παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, η ψωρίαση
  • Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
  • Η παχυσαρκία

Ουρικό οξύ: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της υπερουριχαιμίας γίνεται μέσω εξετάσεων αίματος και ανάλογα με την περίπτωση μέσω εξέτασης ούρων 24ωρου.

  • Πριν τις αιματολογικές εξετάσεις απαιτείται νηστεία 8 ωρών και φυσικά αποφυγή λιπαρών ουσιών για 12 ώρες.
  • Στην εξέταση ούρων 24ωρου, συλλέγονται ούρα για ένα 24ωρο, ξεκινώντας από τα δεύτερα πρωϊνά ούρα (σε ειδικό ουροσυλλέκτη) μέχρι τα πρώτα της δεύτερης ημέρας. Στη διάρκεια του 24ωρου τα ούρα διατηρούνται στο ψυγείο.

Πώς αντιμετωπίζεται το υψηλό ουρικό οξύ;

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που προκάλεσε την αυξημένη συγκέντρωση ουρικού οξέος, αν συνυπάρχει άλλο νόσημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτα αυτό. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος και την πρόληψη των παθολογικών καταστάσεων συστήνεται

  • Αποφυγή τρόφιμων που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνη, παντοτε σε συνεννόηση με τον γιατρό και την βοήθεια διατροφολόγου
  • Διατηρήση του φυσιολογικού βάρου
  • Τακτική άσκηση
  • Κατανάλωση άφθονου νερού και φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη C
  • Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ

Στην περίπτωση της οξείας ουρικής αρθρίτιδας η θεραπεία χωρίζεται αρχικά σε εστιασμένη ανακούφιση από τον έντονο πόνο στις αρθρώσεις και στη συνέχεια στην πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων, μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να λαμβάνεται υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση, για την ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταβολών των τιμών στο ουρικό οξύ του οργανισμού.