Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση με κύριο χαρακτηριστικό την διαταραχή του μεταβολισμού των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών του σακχάρου στο αίμα. Η διαταραχή αυτή οφείλεται στην ανεπαρκή δράση της ινσουλίνης ή στην παντελή έλλειψη της.

Σακχαρώδης διαβήτης και ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται στο πάγκρεας (στα β-κύτταρα) και παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και στον τρόπο με τον οποίο το σώμα παράγει ενέργεια μέσω της πέψης. Το πεπτικό μας σύστημα διασπά τους υδατάνθρακες, τα σάκχαρα και το άμυλο των τροφών σε γλυκόζη. Στη συνέχεια η γλυκόζη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, δίνοντας ενέργεια στον οργανισμό. Η ινσουλίνη ουσιαστικά συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση της γλυκόζης από τους ιστούς, ενώ παράλληλα ρυθμίζει τα επίπεδά της στο αίμα.

Στα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη η γλυκόζη δυσκολεύεται να εισέλθει στα κύτταρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ποσότητά της στο αίμα.

Σε ποιους τύπους ταξινομείται ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης διακρίνεται στους εξής τύπους:

Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

Πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή που εκδηλώνεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Οι ασθενείς εμφανίζουν πολυουρία, πολυδιψία, έντονη πείνα, κόπωση, απώλεια βάρους. Ο συγκεκριμένος τύπος σχετίζεται και με σοβαρές βλάβες στο νευρικό σύστημα και τα αιμοφόρα αγγεία. Οι πάσχοντες λαμβάνουν ινσουλίνη εφ όρου ζωής.

Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Είναι ο πιο συχνός τύπος διαβήτη. Παλαιότερα εμφανιζόταν σε άτομα άνω των 30 ετών. Τα τελευταία χρόνια όμως εμφανίζεται και σε νεαρότερα άτομα ή παιδιά, κυρίως λόγω της κακής διατροφής. Παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό ενοχοποιούνται για την εκδήλωσή του.

Στον σακχαρώδη διαβήτη κύησης

Ο συγκεκριμένος τύπος εκδηλώνεται σε γυναίκες στη διάρκεια της κύησης. Επειδή οι γυναίκες αυτές δεν έπασχαν πριν την εγκυμοσύνη, συνήθως υποχωρεί μετά την γέννηση του παιδιού. Σαφώς χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και άμεσης αντιμετώπισης για μην δημιουργήσει προβλήματα στη μητέρα ή το μωρό. Να σημειώσουμε πως ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που εμφάνισαν αυτό τον τύπο διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μετά από μερικά χρόνια.

Σε τι οφείλεται ο σακχαρώδης διαβήτης;

Παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της πάθησης αποτελούν το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία, το έντονο άγχος, δυσλειτουργίες του παγκρέατος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα, η ηλικία, η υπερλιπιδαιμία, η κύηση.

Άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα υγείας ή ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν.

Πώς μπορεί να διαγνωστεί ο σακχαρώδης διαβήτης;

Η διάγνωση είναι απλή και τίθεται μέσω της μέτρησης του πρωϊνού σακχάρου ή των τιμών των σακχάρων στη διάρκεια της καμπύλης γλυκόζης. Και η μέτρηση της HbAlc γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, η οποία δείχνει τον μέσο όρο των σακχάρων του τελευταίου τριμήνου μπορεί να δείξει τυχόν πρόβλημα.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος η οποία αντιμετωπίζεται μέσω φαρμακευτικής αγωγής, ισορροπημένης διατροφής και άσκησης. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και 2 ακολουθούν συγκεκριμένη θεραπεία για όλη τους την ζωή. Πιο συγκεκριμένα οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 λαμβάνουν ενέσιμη ινσουλίνη, ενώ οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 ξεκινούν με από στόματος αγωγή και στην περίπτωση που δεν ανταποκρίνονται θετικά ο γιατρός μπορεί να συστήσει ενέσιμη ινσουλίνη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στην υγεία;

Στην περίπτωση που ο διαβήτης δεν αντιμετωπίστει εγκαίρως και αποτελεσματικά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως:

  • Λοιμώξεις
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Υπέρταση
  • Νευρολογικές διαταραχές
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Προβλήματα όρασης

Τι είναι η υπογλυκαιμία;

Η υπογλυκαιμία είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα της γλυκόζης δηλαδή του σακχάρου, μειώνονται κάτω των φυσιολογικών ορίων. Τα άτομα που εκδηλώνουν το πρόβλημα εμφανίζουν μεταξύ άλλων, πονοκέφαλο, εφίδρωση, τρέμουλο, ωχρότητα, ταχυκαρδία, ζαλάδα, αδυναμία συγκέντρωσης.

Η υπογλυκαιμία μπορεί να προληφθεί με την λήψη της σωστής δόσης ινσουλίνης, αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, με την σωστή κατανομή των γευμάτων και έχοντας στην κατοχή μας καραμέλες, κύβους ζάχαρης ή χάπια γλυκόζης.

Τι είναι η υπεργλυκαιμία;

Στα άτομα με υπεργλυκαιμία τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα διότι σχετίζεται με πολύ σοβαρές επιπλοκές. Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται είναι συχνοουρία, αρρυθμίες, κόπωση, υψηλό σάκχαρο, ξηροστομία, αργή επούλωση των τραυμάτων.

Άτομα που εκδηλώνουν τέτοιου είδους συμπτώματα πρέπει άμεσα να ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου ώστε να ζητήσουν την βοήθεια ιατρού.

Μερικές απλές συμβουλές για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη

  • Φροντίζουμε να κάνουμε σωστή κατανομή γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας
  • Καταναλώνουμε άφθονο νερό, φρούτα και λαχανικά
  • Μειώνουμε την κατανάλωση αλκοόλ και των ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
  • Αποφεύγουμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες
  • Ακολουθούμε πρόγραμμα εκγύμνασης
  • Διατηρούμε το βάρος μας στα φυσιολογικά επίπεδα

Και το σημαντικότερο ακολουθούμε πάντοτε την αγωγή και τις συμβουλές του γιατρού μας.