Οι πονοκέφαλοι αποτελούν ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτελούν σύμπτωμα κάποιας κοινής όχι σοβαρής ασθένειας, έλλειψης ύπνου, χτυπήματος στο κεφάλι (ελαφρύ) και δεν χρειάζεται να προκαλέσουν ανησυχία ή πανικό. Αξίζει να σημειώσουμε πως παρότι εντοπίζεται σε περιοχές του κεφαλιού, δεν προέρχεται από τον ίδιο τον εγκέφαλο.

Ποιες περιπτώσεις χρήζουν προσοχής;

Α) έντονος πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί με παυσίπονα

Όταν ο πονοκέφαλος δεν υποχωρεί και συνεχίζει να είναι ισχυρός ακόμη και μετά την λήψη παυσίπονων, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό.

Β) πονοκέφαλος που συνοδεύεται από πυρετό

Αν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη, ο συνδυασμός πονοκεφάλου με πυρετό μπορεί να σχετίζεται με λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος για παράδειγμα μηνιγγίτιδα.

Γ) πονοκέφαλος με διαφορετικά χαρακτηριστικά

Όταν το είδος του πονοκεφάλου είναι διαφορετικό ειδικά όταν ο πάσχων έχει περάσει τα 50 έτη, χρήσει άμεσης ιατρικής φροντίδας.

Δ) πονοκέφαλος μετά από χτύπημα

Η μετατραυματική κεφαλαλγία είναι σύνηθες φαινόμενο. Όμως στην περίπτωση που δεν υποχωρεί είναι απαραίτητη ο ιατρικός έλεγχος για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποσκληρίδιου αιματώματος ή αρτηριακού διαχωρισμού.

Ε) πονοκέφαλος που σχετίζεται με την θέση του σώματος

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υποδηλώνει μεταβολές στην ενδοκράνια πίεση, με αποτέλεσμα όταν είναι χαμηλή να εκδηλώνεται πονοκέφαλο σε όρθια θέση (ο οποίος υποχωρεί σε οριζόντια θέση), ενώ όταν η πίεση είναι αυξημένη ο πονοκέφαλος επιδεινώνεται κατά την κατάκλιση.

Γενικά όταν ο πονοκέφαλος εκδηλώνεται δύο ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα, ή αν είναι τόσο έντονος που δεν σας επιτρέπει να ασχοληθείτε με τις δραστηριότητές σας είναι καλό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό. Παρότι δεν σημαίνει πως πρόκειται για κάτι ανησυχητικό είναι καλό να διερευνηθεί.

Σε τύπους χωρίζεται ο πονοκέφαλος;

Ο πονοκέφαλος χωρίζεται σε δυο κατηγορίες

  • Πρωτοπαθής χωρίς συνυπάρχοντα αίτια
  • Δευτεροπαθής που μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενες ασθένειες ήπιας ή βαριάς μορφής.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το πάσχων;

Στον πρωτοπαθή πονοκέφαλο η αποφυγή παραγόντων που πυροδοτούν την κατάσταση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η έγκαιρη χορήγηση παυσίπονου, η χρήση πάγου, η ενυδάτωση και η ξεκούραση σε ήσυχο χώρο θα μετριάσουν τον πόνο. Ανάλογα ο γιατρός θα συστήσει και την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή αν το κρίνει αναγκαίο.