Ο πυρετός είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τους 37,7 βαθμούς κελσίου. Αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα σε περίπτωση λοίμωξης και είναι ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού κατά των παθογόνων εισβολέων.

Πώς προκαλείται ο πυρετός;

Όταν στο σώμα έχει εκδηλωθεί μια λοίμωξη, το αίμα απομακρύνεται από την επιδερμίδα και κατευθύνεται προς τα όργανα. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσει την λοίμωξη. Παράλληλα αυτή η μειωμένη ροή του αίματος προς την επιδερμίδα εμποδίζει το σώμα να χάσει θερμότητα με αποτέλεσμα η εσωτερική θερμοκρασία να αυξάνεται (πυρετός).

Πυρετός: Ποια θερμοκρασία θεωρείται φυσιολογική;

Φυσιολογική θεωρείται η θερμοκρασία που κυμαίνεται από 36-37 βαθμούς κελσίου. Θερμοκρασίες μεταξύ 37-37,5 βαθμούς είναι γνωστά ως δέκατα. Από 38 βαθμούς κελσίου και πάνω ονομάζεται πυρετός. Να σημειώσουμε πως οι χαμηλότερες θερμοκρασίες εμφανίζονται το πρωϊ και οι υψηλότερες το απόγευμα.

Σε ποιους λόγους μπορεί να οφείλεται ο πυρετός;

Βασικότερη αιτία εκδήλωσης πυρετού αποτελούν οι ιογενείς ή μικροβιακές λοιμώξεις. Άλλες αιτίες που ενοχοποιούνται για την εκδήλωση πυρετού είναι εγκαύματα, τραυματισμοί, κάποιες μορφές καρκίνου, φλεγμονώδεις παθήσεις, ορμονικές διαταραχές κ.α.

Ποια η εικόνα του ασθενούς με πυρετό;

Το άτομο με πυρετό παρουσιάζει αίσθημα ψύχους-ρίγη, διψάει, εμφανίζει αυξημένη εφίδρωση και ταχυπαλμία, μυαλγίες, ερυθρότητα σε πρόσωπο και αυτιά. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να εμφανίσουν επίσης υπνηλία ή αίσθημα σύγχυσης, ενώ τα βρέφη μπορεί να παρουσιάσουν και σπασμούς.

Σε ποιες περιπτώσεις ο πυρετός πρέπει να μας οδηγήσει στον γιατρό;

Στην περίπτωση των ενηλίκων ο πυρετός δεν αποτελεί αιτία για να τους οδηγήσει στον γιατρό, ειδικά όταν μιλάμε για δέκατα. Να τονίσουμε πως αυτό δεν αποτελεί σωστή πρακτική, διότι για να εκδηλωθεί πυρετός σημαίνει πως πως υπάρχει κάποια αιτία που τον προκάλεσε. Σίγουρα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για κάποια λοίμωξη η οποία θα υποχωρήσει μόνη της.

Πάντως η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη αν:

  • Ο πυρετός είναι ιδιαίτερα υψηλός και ξεπερνά τους 39 βαθμούς κελσίου
  • Όταν περάσουν 48 ώρες και δεν υποχωρεί με αντιπυρετικά
  • Όταν υπάρχουν συνοδά σοβαρά σημεία και συμπτώματα όπως χαμηλή πίεση, δύσπνοια, έντονη αδυναμία ή ζάλη κατά την έγερση, αδυναμία λήψης τροφής και υγρών ή φαρμάκων, αποπροσανατολισμός.
  • Τα υπόλοιπα συμπτώματα δεν υποχωρούν αλλά γίνονται πιο έντονα
  • Ο ασθενής ανήκει στις πιο ευάλωτες ομάδες δηλαδή, ηλικιωμένους, παιδιά ή άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας
  • Παρατηρήσουμε ότι ο ασθενής παρουσιάζει αυχενική δυσκαμψία, κεφαλαλγία, εμετούς.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η μέτρηση της θερμοκρασίας;

Η μέτρηση της θερμοκρασίας γίνεται πάντοτε στο ίδιο σημείο δηλαδή, την μασχάλη, το αυτί, το στόμα. Ο ασθενής πρέπει να βρίσκεται σε ηρεμία και η στήλη του υδραργύρου στην περίπτωση του αναλογικού θερμόμετρου να είναι κατεβασμένη κάτω από τους 36 βαθμούς κελσίου. Η μέτρηση γίνεται δυο φορές την ημέρα (πρωϊ-απόγευμα) ή μετά την εκδήλωση ρίγους.

 Η εκδήλωση πυρετού στη διάρκεια της κύησης είναι επικίνδυνη;

Σε καμία περίπτωση η εκδήλωση πυρετού δεν πρέπει να προκαλέσει φόβο και πανικό σε μια εγκυμονούσα. Ο χαμηλός πυρετός στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου κύησης δεν δημιουργεί προβλήμα στο έμβρυο. Βέβαια ο υψηλός πυρετός μπορεί να επηρεάσει την υγεία του, γι’ αυτό και η μέλλουσα μητέρα είναι καλό να ενημερώσει το γιατρό της για να την καθοδογήσει ανάλογα.

Τι είναι η υπερθερμία και σε τι διαφέρει από τον πυρετό;

Ο όρος υπερθερμία χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση κατά την οποία η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται πάνω από τα φυσιολογικά όρια, χωρίς το άτομο να έχει πυρετό. Δηλαδή, δεν οφείλεται σε ρύθμιση του υποθαλάμου του εγκεφάλου αλλά στην αδυναμία του οργανισμού να διώξει την περίσσεια θερμότητας, η οποία προκλήθηκε για παράδειγμα λόγω θερμοπληξίας, λήψης συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής, προβλημάτων με τον θυρεοειδή. Η υπερθερμία απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον πυρετό;

Όταν ο πυρετός δεν ξεπερνά τους 38 βαθμούς κελσίου θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με συντηρητική θεραπεία, δηλαδή ξεκούραση, ένα χλιαρό μπάνιο κτλ. Όταν όμως είναι πιο υψηλός τότε αντιμετωπίζεται με την λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων. Στην περίπτωση που οφείλεται σε βακτηριδιακή λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω αντιβίωσης.

Τι μπορούμε να κάνουμε στη διάρκεια του πυρετού;

Ο γιατρός θα συστήσει:

  • Αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων που προκαλούν εξάντληση
  • Χλιαρό μπάνιο
  • Ελαφριά διατροφή και καλή ενυδάτωση
  • Ψυχρά επιθέματα
  • Ελαφρύ ντύσιμο και παραμονή σε περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία
  • Αναύπαυση
  • Χρήση αντιπυρετικών με μέτρο