Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα είναι λοιμώξεις, οι οποίες οφείλονται σε βακτήρια, παράσιτα, ιούς και μύκητες και μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω της σεξουαλικής επαφής, συγκεκριμένα μέσα από τα σωματικά υγρά, όπως το σπέρμα, τα κολπικά υγρά και το αίμα. Όπως μας εξηγεί ο παθολόγος Τσολάκης Δημήτριος, κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο μπορεί  να κολλήσει ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

  • Ποια είναι τα κυριότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Τα κυριότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι τα εξής:

  1. Κονδυλώματα (HPV)
  2. Έρπης των γεννητικών οργάνων
  3. Χλαμύδια
  4. Σύφιλη
  5. Γονόρροια
  6. Τριχομονάδες
  7. Aids/HIV

Τα κονδυλώματα είναι υπερπλασίες του δέρματος που προκαλούνται από τον ιό HPV. Αναλόγως τη βαρύτητα της κάθε περίπτωσης η αγωγή μπορεί να πρόκειται για μα απλή συχνότερη παρακολούθηση, κρέμες, laser είτε χειρουργική αφαίρεση.

Ο έρπης οφείλεται σε ιό, οποίος παραμένει στο σώμα, αλλά δεν είναι πάντα ενεργός. Όταν ενεργοποιηθεί, τα συμπτώματα είναι πόνος, ερυθρότητα ή και φυσαλίδες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων που συνήθως διαρκούν 2 με 3 εβδομάδες. Η θεραπεία γίνεται με αντιικά, τα οποία βελτιώνουν τα συμπτώματα και καταστέλλουν τον ιό.

Τα χλαμύδια είναι μικροοργανισμοί, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή της πυέλου και, εάν δεν θεραπευτούν εγκαίρως, να βλάψουν τη γονιμότητα. Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και θεραπεύονται με αντιβιοτικά φάρμακα.

Η σύφιλη πρόκειται για μια σοβαρή νόσο, η οποία αν δεν θεραπευτεί, το βακτήριο που την προκαλεί ταξιδεύει μέσω του αίματος σε άλλα μέρη του σώματος, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο νευρικό, καρδιακό και άλλα συστήματα. Θεραπεύεται με αντιβιοτικά.

Η γονόρροια ή αλλιώς βλενόρροια οφείλεται στο γονόκοκκο. Πολλές φορές δεν παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά αν αυτό γίνει τα πιθανότερα είναι οι μη φυσιολογικές εκκρίσεις από τον κόλπο ή το πέος. Θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Αν δεν θεραπευτεί μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στην πύελο ή και στείρωση.

Ευχαριστούμε το www.neasmyrni-news.com για τη δημοσίευση του άρθρου μας!

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ