Η γρίπη είναι μια ιογενής μεταδοτική λοίμωξη που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, δηλαδή, τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ή και σοβαρότερα συμπτώματα. Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι:
- Τα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών
- Ενήλικες άνω των 65 ετών
- Έγκυες γυναίκες
- Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
- Άτομα με χρόνιες ασθένειες, όπως το άσθμα, οι καρδιακές παθήσεις, η νεφρική νόσο, η ηπατική νόσο και ο διαβήτης
- Παχύσαρκοι
Σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή ακόμη και στο νοσοκομείο.
Σε ποιους τύπους χωρίζεται η γρίπη;
Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ιών γρίπης. Ο τύπος Α προκαλεί τις πιο πιο σοβαρές λοιμώξεις, ενώ ο C τις πιο ήπιες.
Πώς μπορεί να μεταδοθεί η γρίπη;
Η μετάδοση γίνεται μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπονται από τον ασθενή ή τον φορέα όταν βήχει, μιλάει ή φτερνίζεται και στη συνέχεια εισπνέονται από το άτομο. Εκτός από την εισπνοή, πιο σπάνια μεταδίδεται και με το άγγιγμα επιφανειών ή αντικειμένων που είχαν πέσει τα σταγονίδια.
Τα άτομα που νοσούν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μια ημέρα πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και για περίπου πέντε ημέρες μετά, ενώ το διάστημα από την επαφή με τον ιό μέχρι και την εκδήλωση της γρίπης είναι από μια μέχρι και τέσσερις ημέρες.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η γρίπη;
Αρχικά, η γρίπη μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα. Προκαλεί ρινική καταρροή, φτέρνισμα και πονόλαιμο. Το κρυολόγημα είναι πιο ήπιο, ενώ η γρίπη τείνει να εμφανίζεται ξαφνικά και έχει πιο έντονα συμπτώματα μεταξύ των οποίων:
- Πυρετός
- Πόνος στους μύες
- Πονοκέφαλος
- Ξηρός, επίμονος βήχας
- Κόπωση και αδυναμία
- Ρινική συμφόρηση
- Πονόλαιμος
Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό;
Η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν αλλά επιδεινώνονται και φυσικά όταν το άτομο ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ανάλογα με την περίπτωση ο γιατρός θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Πώς μπορεί να διαγνωστεί η γρίπη;
Ο γιατρός μέσα από την κλινική εξέταση και με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς μπορεί να κάνει την διάγνωση. Σε σπάνιες περιπτώσεις θα ζητήσει ακτινογραφία, εξετάσεις αίματος ή καλλιέργεια πτυέλων.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η γρίπη;
Τα περισσότερα άτομα που θα προσβληθούν από την γρίπη θα αναρρώσουν σε διάστημα λίγων ημέρων μέχρι δύο εβδομάδων. Συνήθως, δεν θα χρειαστεί τίποτα άλλο παρά ξεκούραση και πολλά υγρά. Στην περίπτωση σοβαρής λοίμωξης ή σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου για επιπλοκές, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.
Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να παραμείνει σπίτι μέχρι να αναρρώσει για να αποφευχθεί η εξάπλωση της γρίπης.
Πρόληψη γρίπης
Το ετήσιο εμβόλιο αποτελεί το βασικότερο μέτρο πρόληψης. Συστήνεται σε παιδιά μεγαλύτερα των 6 μηνών, εφήβους, σε ηλικιωμένους, σε άτομα με μειωμένη ανοσολογική απάντηση, σε άτομα με χρόνια νοσήματα και σε εγκύους. Πέρα από το εμβόλιο, άλλα μέτρα πρόληψης της γρίπης είναι:
- Πλύσιμο των χεριών ή χρήση απολυμαντικών χειρός με βάση το οινόπνευμα
- Καλύψη του στόματος και της μύτης όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε
- Απολύμανση επιφανειών με τις οποίες ο ασθενής έρχεται σε επαφή καθημερινά
- Αερισμός του σπιτιού μια φορά την ημέρα
- Αποφυγή αγγίγματος ματιών ή της μύτης